Μπαταρία, Πως λειτουργεί; Ορθή επιλογή και χρήση

Πως λειτουργεί μια μπαταρία;

Μια μπαταρια αποθηκεύει ηλεκτρισμό για μελλοντική χρήση. Αναπτύσσει τάση από τη χημική αντίδραση, η οποία συμβαίνει όταν δύο ανόμοια υλικά, όπως π.χ. οι θετικές και οι αρνητικές πλάκες εμβαπτίζονται στον ηλεκτρολύτη, δηλ. στο διάλυμα θειικού οξέος και νερού. Σε μια συνηθισμένη μπαταρία μολύβδου οξέος, η τάση είναι περ. 2 volt ανά στοιχείο, για συνολικά 12 volt. Ο ηλεκτρισμός ρέει από την μπαταρία μόλις δημιουργηθεί κύκλωμα μεταξύ των θετικών και των αρνητικών ακροδεκτών. Αυτό συμβαίνει όταν οποιοδήποτε φορτίο, το οποίο χρειάζεται ηλεκτρισμό, όπως π.χ. μία λάμπα συνδεθεί με την μπαταρία.

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πως μια μπαταρία μολύβδου οξέος λειτουργεί σε μια συνεχή διαδικασία φόρτισης και αποφόρτισης. Όταν μια μπαταρία συνδεθεί με φορτίο, το οποίο χρειάζεται ηλεκτρισμό, όπως π.χ. τον εκκινητή του οχήματος, ρέει ρεύμα από την μπαταρία. Η μπαταρία αρχίζει να αποφορτίζεται.

Στην αντίστροφη διαδικασία, η μπαταρία φορτίζεται όταν το ρεύμα ρέει πίσω στην μπαταρία, αποκαθιστώντας τη χημική διαφορά μεταξύ των πλακών. Αυτό συμβαίνει όταν οδηγείτε χωρίς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και ο εναλλάκτης επιστρέφει ρεύμα πίσω στην μπαταρία.

Όταν η μπαταρία αποφορτίζεται, οι πλάκες μολύβδου από χημικής άποψης είναι πιο όμοιες μεταξύ τους, το οξύ εξασθενεί και η τάση πέφτει. Στο τέλος η μπαταρία είναι αποφορτισμένη σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορεί πλέον να προσφέρει ηλεκτρισμό με κατάλληλη τάση.

Μπορείτε τα επαναφορτίσετε μια αποφορτισμένη μπαταρία, τροφοδοτώντας ρεύμα πίσω στην μπαταρία. Μια πλήρης φόρτιση αποκαθιστά τη χημική διαφορά μεταξύ των πλακών και η μπαταρία είναι έτοιμη να αποδόσει στο άριστο.

Αυτή η μοναδική διαδικασία αποφόρτισης και φόρτισης στην μπαταρία μολύβδου οξέος σημαίνει πως η ενέργεια μπορεί να φεύγει και να ανακτάται ξανά και ξανά. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως κυκλική ικανότητα της μπαταρίας.

Γιατί δεν ξεκινάει το αυτοκίνητό μου;

Όταν η μπαταρία δεν ξεκινάει το αυτοκίνητο, σημαίνει πως η μπαταρία έχει αποφορτιστεί – επειδή ξεχάσατε τους προβολείς αναμμένους ή επειδή ο εναλλακτήρας έχει βλάβη. Η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί και να αποδίδει πλήρως. Όταν όμως μια μπαταρία έχει φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής της, τότε δεν μπορεί να επαναφορτιστεί αρκετά για να αποδίδει ικανοποιητικό επίπεδο ενέργειας. Τότε είναι “νεκρή” και πρέπει να αντικατασταθεί.

Όταν μια μπαταρία έχει αποφορτιστεί, μπορείτε να κάνετε εκκίνηση από άλλη, πλήρως φορτισμένη μπαταρία (βοηθητική μπαταρία). Περίπου 30 λεπτά οδήγησης αρκούν για να φορτίσει πλήρως ο εναλλακτήρας την μπαταρία. Όταν όμως ο εναλλακτήρας ή κάποιο άλλο εξάρτημα του ηλεκτρικού συστήματος του αυτοκινήτου έχει βλάβη, τότε η μπαταρία δεν θα επαναφορτιστεί και ούτε μηχανικός ούτε συνεργείο θα είναι σε θέση να την επαναφορτίσουν. Εάν λοιπόν η μπαταρία σας συνεχώς αποφορτίζεται, ελέγξτε πρώτα το ηλεκτρικό σύστημα, πριν αντικαταστήσετε την μπαταρία. Μπορεί το πρόβλημα να βρίσκεται στο ηλεκτρικό σύστημα και να μην φταίει η μπαταρία. Εάν υπάρχει βλάβη σε ένα στοιχείο του ηλεκτρικού συστήματος, αυτό θα αποφορτίζει συνεχώς την νεά μπαταρία και το αυτοκίνητο σας θα εξακολουθήσει να μην ξεκινάει.

Πώς εκκινώ ο όχημά μου με βοηθητική μπαταρία;

ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ — ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ.
Αυτές οι οδηγίες στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου έκρηξης. Ποτέ μην ανάβετε φλόγες, τσιγάρα και σπινθήρες κοντά στην μπαταρία.

Οι δύο μπαταρίες πρέπει να έχουν την ίδια τάση (6, 12, κλπ.)

Κατά την την εκκίνηση με βοηθητική μπαταρία, φοράτε πάντοτε κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά και ποτέ μην σκύβετε πάνω από την μπαταρία.
Μην συνδέετε με βοηθητική μπαταρία μια μπαταρία που έχει βλάβη. Ελέγξτε και τις δύο μπαταρίες πριν συνδέσετε τα βοηθητικά καλώδια.
Βεβαιωθείτε πως τα καπάκια απαέρωσης είναι καλά κλεισμένα και επίπεδα. 
Βεβαιωθείτε πως τα οχήματα δεν εφάπτονται και πως και οι δύο διακόπτες ανάφλεξης είναι στη θέση “OFF”. 
Απενεργοποιήστε όλο τον ηλεκτρικό εξοπλισμό (ραδιόφωνο, ηλεκτρικές διατάξεις για την αφαίρεση των κρυστάλλων πάγου, υαλοκαθαριστήρες, φώτα κλπ.)

Ακολουθήστε ακριβώς τα εξής βήματα.

  • Συνδέστε το θετικό (+) βοηθητικό καλώδιο στο θετικό (+) ακροδέκτη της αποφορτισμένης μπαταρίας.
  • Συνδέστε το άλλο άκρο του θετικού (+) καλωδίου στο θετικό (+) ακροδέκτη της βοηθητικής μπαταρίας.
  • Συνδέστε το αρνητικό (-) καλώδιο στον αρνητικό (-) ακροδέκτη της βοηθητικής μπαταρίας.
  • ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ (-) ΚΑΛΩΔΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΜΠΙΡΑΤΕΡ.
  • Βεβαιωθείτε πως πάνω στα καλώδια δεν υπάρχουν πτερύγια ανεμιστήρα, ιμάντες κλπ. από τους δύο κινητήρες.
  • Εκκινήστε το όχημα και αποσυνδέστε τα καλώδια στην ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕΙΡΑ από αυτή που ακολουθήσατε όταν τα συνδέατε.

Τι πρέπει να προσέξω κατά την αγορά μπαταρίας;

Πώς γνωρίζετε ποια μπαταρία είναι η κατάλληλη για το όχημά σας; Σας δίνουμε μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή.
Ελέγξτε το βιβλίο του οχήματός σας για τις συστάσεις του κατασκευαστή αρχικού εξοπλισμού σχετικά με:

Μέγεθος της μπαταρίας (Battery group size) – Το μέγεθος της μπαταρίας που ταιριάζει καλύτερα στις διαστάσεις του οχήματός σας. Πολλά οχήματα μπορούν να υποδεκτούν διάφορα μεγέθη.

Ρεύμα ψυχρής εκκίνησης [Cold cranking amps (CCA)] – Το CCA είναι βασικό για τη σωστή ικανότητα εκκίνησης. Είναι ο αριθμός των ampere που δέχεται μια μπαταρία για 30 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 0 βαθμών F μέχρι η τάση της να πέσει σε ακατάλληλα επίπεδα.

Χωρητικότητα αποθέματος – Βοηθάει στην τροφοδότηση ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματός σας, εάν έχει βλάβη ο εναλλακτήρας. Διαπιστώνει πόσα λεπτά μπορεί η μπαταρία να προσφέρει άφθονη ενέργεια, χωρίς να πέσει κάτω από την ελάχιστη τάση που απαιτείται για τη λειτουργία του οχήματός σας.

Κατά κανόνα, τόσο για το CCA όσο και για τη χωρητικότητα αποθέματος, ισχύει: όσο ποιο ψηλός είναι ο αριθμός, τόσο το καλύτερο. Αν ζείτε όμως σε χώρα με κρύο κλίμα, η ικανότητα CCA είναι σημαντικό κριτήριο επιλογής της μπαταρίας. Αντιθέτως αν ζείτε σε χώρα με πολύ ζεστό κλίμα, δεν χρειάζεται τόσο υψηλό CCA.

Κατά την επιλογή μπαταρίας βαθιάς εκφόρτισης (deep cycle) για χρήση σε σκάφη ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τα εξής:

Τον τύπο του εξοπλισμού που θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια 
Τον αριθμό ampere που απαιτείται για τη λειτουργία του εξοπλισμού 
Τον αριθμό ωρών που θα χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό

Πολλαπλασιάζετε τα ampere (Amp) με τις ώρες, για να καθορίσετε τα απαιτούμενα αμπερώρια (AH). 
Κατανάλωση ρεύματος του εξοπλισμού (Amps) x Χρόνος (ώρες) = AH

Παράδειγμα: Αλιευτικό σκάφος 
Φώτα 10 x 5 = 50 
Κινητήρας Trolling 1 x 5 = 5 
Ανιχνευτής ψαριών 3 x 5 = 15 
Ασύρματος 1 x 5 = 5 
Σύνολο = 75 AH*

*Επιλέξτε μπαταρία που μπορεί να τροφοδοτεί τα απαιτούμενα AH για τον καθορισμένο χρόνο και την καθορισμένη τάση.

Για να έχετε περιθώριο ασφαλείας, αυξήστε τον αριθμό AH κατά 20%.

Μπορώ να κάνω προληπτική συντήρηση στην μπαταρία;

Ελέγχετε σε τακτικά διαστήματα, πως η μπαταρία είναι καθαρή. Δεν πρέπει να υπάρχει σκόνη ή διάβρωση στους ακροδέκτες και τους συλλέκτες των στοιχείων. Διάβρωση στους ακροδέκτες μπορεί να επηρεάσει την απόδοση της μπαταρίας και πιθανόν να είναι επικίνδυνη. Εάν διαπιστώσετε πως υπάρχει διάβρωση, αποσυνδέετε την μπαταρία, αποσυνδέετε και απομακρύνετε τους συλλέκτες και καθαρίζετε τη διάβρωση, βουρτσίζοντας τους ακροδέκτες και τους συλλέκτες με αραιωμένο διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού (διττανθρακική σόδα). Ξαναβάζετε αντιοξειδωτικό λιπαντικό, πριν επανασυνδέσετε και στερεώσετε τους συλλέκτες. Κρατάτε πάντοτε πρακτικά.

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΝΕΡΟ.

Γιατί δεν λειτουργεί η μπαταρία;

Εφαρμογή και εγκατάσταση της μπαταρίας 
Η μπαταρία δεν χρησιμοποιείται για την εφαρμογή, για την οποία προορίζεται 
Η μπαταρία δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος για αυτή την εφαρμογή
Το όχημα έχει πολλούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας 
Η μπαταρία δεν είναι σωστά τοποθετημένη στο όχημα
Τα καλώδια της μπαταρίας δεν είναι καθαρά 
Τα καλώδια της μπαταρίας δεν συνδέθηκαν σωστά για να ταιριάζουν στους ακροδέκτες της μπαταρίας

Σέρβις και συντήρηση 
Το ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος επισκευάστηκε ή υπέστη αλλαγές 
Το όχημα δεν κινήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα 
Το όχημα μεταφέρθηκε από αλλού ή χρησιμοποιούνταν σε άλλο μέρος της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα
O δίσκος μπαταρίας (battery tray) πλύθηκε για να φύγει η διάβρωση ή ο ηλεκτρολύτης

Οπτική επιθεώρηση 
Οι ακροδέκτες φέρουν σημάδια πως κτυπήθηκαν με σφυρί, πως στρίφτηκαν ή πως τοποθετήθηκαν κάτω από το κάλυμμα. 
Οι πλαϊνοί ακροδέκτες φέρουν σημάδια υπερβολικά υψηλής ροπής
Το κουτί ή το κάλυμμα φέρουν σημάδια κόπωσης, ζημιάς ή υψηλής θερμοκρασίας. 
Τα άκρα της μπαταρίας σπρώχνονται προς τα έξω. Αυτό υποδεικνύει μεγέθυνση των πλακών

Μπαταρία, Πως λειτουργεί; Ορθή επιλογή και χρήση
Κύλιση προς τα επάνω